
De Plusklas.
Een plusklas….waarom?
Van hoogbegaafde kinderen wordt vaak gedacht: 'die komen er wel'. Echter, het tegendeel is vaak waar als zij niet de juiste begeleiding en het goede aanbod krijgen. Hoogbegaafde kinderen kunnen dan gaan onderpresteren.
Hoogbegaafde kinderen denken vaak op een andere manier dan niet-hoogbegaafde kinderen. Zij denken vaak op een top-down manier (vanuit het grote geheel naar de kleinere delen). Ons onderwijssysteem is veelal andersom opgebouwd.
In een groep zitten niet altijd kinderen met hetzelfde denkniveau. Door bovenstaande kan het voorkomen dat kinderen niet hun gelijken vinden binnen hun eigen klas. Hoogbegaafde kinderen hebben behoefte aan omgang met andere hoogbegaafde kinderen. De plusklas biedt de mogelijkheid tot het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken.
Kinderen moeten een evenwichtig en realistisch zelfbeeld ontwikkelen. Als een kind met een ontwikkelingsvoorsprong of een hoogbegaafde leerling zich alleen maar kan meten met leeftijdgenoten, kan het een vertekend beeld krijgen van de eigen competenties. Dat kan leiden tot faalangstig of juist nonchalant gedrag, ook of juist ten opzichte van het leren.
Het doel van de plusklas is:
-
Motiveren door:
-
Leerstof op niveau (competentie);
-
Individuele doelen stellen, proces gericht werken (competentie);
-
Uitgaan van interesses van de leerling (autonomie);
-
-
Contact met ontwikkelingsgelijken (relatie);
-
Werken aan (onderontwikkelde) leerstrategieën;
-
Werken aan specifieke sociaal-emotionele problematiek van de doelgroep zoals faalangst en problemen met het zelfconcept;
Werken in de plusklas
In de plusklas zijn we aan het werk met een overkoepelend thema. Dit kunnen verschillende thema’s zijn zoals Leonardo Da Vinci, China, sterren en planeten, elektriciteit. Daarnaast werken we aan eigen gestelde doelen, filosoferen we regelmatig en maken we uitstapjes.



A. Kleynstraat 6, 2331 DV Leiden.
Tel. nr.: 071-5314950
E-mail: info@t-klankbord.nl
Bank: NL87 ABNA 0488 7273 83
Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

